Kendi Blog Sitenizi Kurarak Yazılarınızı Daha Çok Kişiye Ulaştırın

BlogBlog sitesi kurmak bir anlamda kendi yayıncınız olmaktır. Bir önceki yazımızda dergilere yazı göndermenin yazarlık yolundaki en önemli kilometre taşlarından birisi olduğunu yazmıştık ve eklemiştik; dergilere yazı göndermek sabır işidir ve yazınız kabul edilse bile yayınlanması zaman alır. Bu yazımızda yazılarınızı blog oluşturarak kısa sürede çok daha fazla kişiye ulaştırmanın, dolayısıyla daha çok kişi tarafından okunur ve izlenir olmanın yollarından bahsedeceğiz. İnternetin hayatımıza girmesi yaygınlaşmasıyla yayıncılık yöntemleri değişti. Artık kağıda ihtiyaç duymayan, basılı olmayan, internet ağları üzerinde devam eden ve çok kısa sürede çok büyük kitlelere ulaşabilen bir yayıncılık süreci var. Yazar adayları olarak sizler de bu akışın zaten içerisindesiniz. Kendi blog sitenizi hazırlayarak bunu bir ya da birkaç adım öteye nasıl taşıyacaksınız ve kendinizin yayıncısı nasıl olacaksınız biraz bunun üzerinde duracağız.

Kendi blog sitenizi nasıl oluşturacaksınız?

Yazılarınız dergilere göndermek aslında yazarlık yolunda kendinizi test etmeniz için güzel bir fırsattır ancak edebiyat dergileri doğal olarak kendilerine yapılan her başvuruya yer veremezler. Yazılarınızın daha çok kişi tarafından okunmasını istiyorsanız internet bu konuda geniş olanaklar sağlıyor. İşe kendi blog sitenizi oluşturmakla başlayın. Sonrasında blogu sitenizde yayınladığınız yazıları sosyal medyada yayınlayabilirsiniz. Bu sosyal medya sitelerinin hangileri olduğunu tek tek yazmamıza gerek yok zaten biliyorsunuz ama yine de yüzlerce, binlerce kişi tarafından beğenilen, yorum yapılan ve paylaşılan gönderileri düşünün. Sizin yazınız da bunlardan bir tanesi olabilir.

Ücretsiz blog siteleri

Kendi blog sitenizi oluşturmak için internet üzerinde ücretsiz blog hizmeti veren sitelerden yaralanabilirsiniz. Bu tür sitelere kayıt olup giriş yaptıktan sonra tek yapmanız gereken zaten hazır olan şablonlar üzerine yazınızı varsa yazıya ait resimle birlikte paylaşıp yayınlamak. Düzenli yazmanız ve birkaç internette üste çıkma kuralın dikkat etmeniz halinde arama motorları trafiğine rahatlıkla girebilirsiniz. Öyle ki bu tür sitelerin size sundukları istatistik raporlarda bir süre sonra ziyaretçilerinizin arama motorlarından sitenize geldiğini göreceksiniz. Diğer taraftan yazılarınız sosyal medya da paylaşarak takipçi sayınızı arttıracaksınız.

Bu tür sitelerin en büyük dezavantajı size ait olmamaları. Ayrıca site adresiniz blog hizmeti aldığınız sitenin ismiyle başlayacak. Örneğin www.blogger……  gibi. Blogun faaliyetlerine son vermesi de sitenizin kapanacağı anlamına gelecektir. Yine de ücretsiz blog servisleri yeni başlayanlar için oldukça kullanışlı ve avantajlı.



Hosting hizmeti alarak tam anlamıyla size ait bir blog sitesi kurabilirsiniz

Pek çok kişiye internet sitesi hazırlayarak kendi adıyla yayınlamak çok zor ve masraflı bir işmiş gibi görünse de çok da abartılacak bir olay değil. Site kurmak için bilgisayar mühendisi, yazılım uzmanı gibi unvanlar taşımanız gerekmiyor. Biraz zaman ayırmanız ve üzerinde çalışmanız yeterli. Pekiyi kendi blog sitenizi nasıl kuracaksınız?

Öncelikle bir hosting firmasından domain adresinizi (sitenizin adresi www.cemcemii.com gibi) ve siteniz için gerekli olan alanı satın almanız gerekiyor. Domain adresi sizin adınıza tescillenir ve siz bırakmadığınız süre başka kimse tarafından kullanılamaz. Genel de yıllık olarak yapılan bu satın alma işlemini dilerseniz daha uzun süreler için de yapabilirsiniz. Fiyatlar hizmet veren firmalara göre değişiklik gösterse de çok maliyetli bir iş değil.

Blog oluşturmak için kesinlikle WordPress

İkinci aşamada aldığınız alan üzerinde kendi blog sitenizi dizayn etmeniz gerekiyor. Bunun için bütün dünya üzerinde milyonlarca kişi tarafından hobi için olduğu kadar ticari amaçla da  kullanılan ve kullanımı çok kolay ve ücretsiz olan WordPress’i önereceğiz. WordPress’i ücretsiz olarak indirip satın aldığınız alana yüklemeniz ve kurulumu yapmanız gerekiyor. Sonrasında ise sitenize uygun bir tema yani sitenizin görünümü için hazır olan şablonlardan birini aktif hale getireceksiniz.

Bütün bu süreç size zor görünmüş olabilir ama gerçekten çok kolay. WordPress’in nasıl kullanılacağı ile ilgili internet üzerinde yüzlerce anlatım ve video bulabilirsiniz bununla birlikte işi çok daha ciddiye alıyorum, uzun vadeli daha büyük işler düşünüyorum diyorsanız aşağıda WordPress’i  A dan Z ye kullanmayı öğrenebileceğimiz bir kurs önerimiz de var. Kişisel blog oluşturmanın yanı sıra siteniz üzerinden gelir etmek gibi amaçlarınız varsa bu kurstan yaralanabilirsiniz.

Kendi blog sitenizi oluşturmanın faydaları

Kendi sitenizi oluşturmanın pek çok faydası vardır. Bir bakıma kendi edebi kimliğinizi oluşturmuş olursunuz. Düzenli yazmanız ve yazdıklarınızı siteniz üzerinden sosyal medyada ve diğer alanlar üzerinde paylaşmanız halinde bir süre sonra kendinize ait bir okuyucu kitlesi oluştuğunu göreceksiniz.  Sosyal medyada gittiğimiz yerlerin ya da yediğimiz yemekleri paylaşmak çok daha fazla beğeni ve paylaşım alıyor doğrudur ama siz olanı, yazmayı seçtiniz. İnanın yazdıklarınızın okunmasını sağlamak yazmaktan çok daha zor. Şimdiden kolay gelsin.



Bir Cevap Yazın