Yazan her kişinin hayali mutlaka günün birisinde yazdıklarını bir kitap olarak görmektir ancak tanınmamış bir yazarın ilk eserini bir yayınevine kabul ettirmesi gerçekten zor olacaktır. Yayınevleri yeni eserler vermek ve edebiyat dünyasına yeni yazarlar kazandırmak isterler ancak unutmamak gerekir ki bir yayınevinin ayakta kalabilmesi için satabileceği kitapları yayınlaması gerekir. Öyle ki yayınevi çıkardığı her kitap için büyük bir emek harcayacak, işgücü, basım, tanıtım, dağıtım gibi süreçler yayınevine ciddi maliyetler olarak geri dönecektir.
Yayınevleri tarafından kendilerine her gün onlarca kitap dosyasının ulaştığı ancak bunların çok az bir kısmı basıma değer bulunduğu ifade edilmektedir. Bununla birlikte yayınevlerinin bu nedenler yüzünden seçici olmak istemeleri bazen önemli eserleri nadiren olsa da ıskaladıkları da görülmüştür. Bu nedenle kitap dosyanız reddedilirse hemen umutsuzluğa kapılamayın. Eserinizi gözden geçirin ve diğer yayınevlerine de başvurun. Unutmayın dünyaca ünlü pek çok yazarın ilke serleri yayınevleri tarafından reddedilmiştir.
Hangi Yayınevine Nasıl Başvuracaksınız
Bazı yayınevlerinin internet sayfalarında eserleri nasıl kabul ettikleri ayrıntılı olarak açıklarken bazıları buna yer vermez ancak genel yöntem eserinizi bilgisayar çıktısı ya da daktilo da yazılmış olarak yayınevine göndermenizdir. Süreci hızlandırmak amacıyla dosyalarınızı e-posta olarak kabul eden yayınevleri de bulunmakta. Dosyanızı gönderirken kısa bir özgeçmişinizi ve size ulaşabilecekleri iletişim bilgilerinizi de göndermeyi unutmayın. Gönderdiğiniz eser editörler tarafından incelenecek ve size geri dönüş yapılacaktır. Eserinizin reddedilmesi halinde bazı yayınevleri cevapla birlikte eserinizi de size geri gönderirken bazıları sadece mektup ve e-posta ile geri dönüş yapacak, eserinizi de imha edeceklerdir. Bu nedenle gönderdiğiniz dosyaların sizde mutlaka kopyasının bulunması gerekir. Eserinizin kabul edilmesi halinde yayınevi sizi davet eder. Telif haklarınızı anlatır ve sizinle bir sözleşme yapar. Sözleşmenin ardından kitabınızın basıma hazırlık süreci başlayacaktır.
Kitabınızı Basacak Bir Yayınevi Bulamazsanız…
Bu durumda kitabı kendi maddi imkanlarınızla yayınlayacak bir yayınevi arayışınıza girebilirsiniz. Size bu hizmeti sağlayacak çok sayıda yayınevine arama motorlarında yapacağınız küçük bir aramayla ulaşmanız mümkündür ancak bu yolu tercih etmeniz halinde beklentinizi yüksek tutmayın. Kendi imkanlarınızla çıkardığınız bir kitabın tanıtımı ve dağıtımının diğer yayınevlerine göre zayıf kalabilme ihtimali yüksektir. Kitabınızı kendi maddi imkanlarınızla bastıracaksanız size bu hizmeti veren yayınevi konusunda mutlaka seçici olun ve seçtiğiniz yayınevinin bu yöntemle daha önce yayınladığı kitapları ve bu kitapların ne kadar basıldığı ve ne kadar satıldığı hakkında bilgi edinmeye çalışın.
Bilgi Yayınevine Sizin İçin Sorduk
Bütün bu anlattıklarımız dışında mutlaka aklınıza takılan ve cevabını öğrenmek istediğiniz sorular da vardır. En sık sorulan sorulardan birkaçını seçtik ve Bilgi Yayınevi’ne sorduk. Yayınevinin yetkili ismi Biray Üstüner bizi kırmayarak yoğun iş programına rağmen sorularımızı cevapladı. İşte sorularımız ve aldığımız cevaplar
SORU: Kitap dosyamızı hazırladıktan sonra posta ya da kargo aracılığıyla size göndermemiz yeterli midir?Ayrıca iletişim kurmamız gerekir mi? Gerekiyorsa iletişim kurmamız gereken biriminiz neresidir.
YANIT: Dosyanızı göndermeden önce yayıneviyle iletişime geçmenizde yarar var. Zira yayınevi, çalışmanızın türüne uygun olmayan bir yayın programı hazırlamış olabilir. (Örneğin bir dönemlik programını çocuk yazını ağırlıklı ya da çeviri ağırlıklı ya da inceleme-araştırma ağırlıklı hazırlamış olabilir.) Veya inceleme-değerlendirme ve yayın programı çok yüklendiği için bir süreliğine dosya kabulünü durdurmuş olabilir (bizde olduğu gibi).
SORU: Size gelen Bütün dosyalar mutlaka okunur ve değerlendirilir mi? İsmi duyulmamış hatta kitabı bile olmayan yazar adaylarının kitabını yayınlatabilmesi mümkün müdür?
YANIT: Bütün dosyalar okunduğu, incelendiği, haklarında raporlar yazılıp toplantılarda tartışıldığı için zaman konusunda büyük sıkıntı yaşıyoruz. Ayrıca bugün edebiyatın temel taşı sayılan yazarların pek çoğu, ilk kitaplarını yayımladığımızda henüz tanınmamışlardı!
SORU: Kitabı göndermeden önce notere tescil ettirmemiz gerekir mi? Böyle bir talebiniz var mıdır?
YANIT: Bu bir talep değil, güven meselesidir. Ben, bana noterden tasditli gelen dosyaları geri çeviriyorum; çünkü biz Bilgi Yayınevi’yiz. Güvencemiz, adımız ve markamızdır. Bize güvenmeyen yazar (veya yazar adayı) bizi tanımıyordur; yani kitaplarımızı okumamıştır, neler yaptığımızı, kimlerle çalıştığımızı bilmiyordur. Bu durumda bizim de onun için yapabileceğimiz bir şey yoktur.
SORU: Başvuru olumsuz da olsa mutlaka cevap verilir mi? Cevap verme süresi ne kadardır?
YANIT: Evet. Olumsuz da olsa mutlaka bilgi veririz. Süre, ne yazık ki 9-10 ayı bulur.
Esenlik dileklerimizle.
Biray Üstüner
Bilgi Yayınevi
Peki yazar olabilmek için en az kaç yaşında olmak gerekir
Yazar olmak için bir yaş sınırı yoktur. 13 yaşınızda da yazar olabilirsiniz. Sadece telif hakları, sözleşmeler gibi imza altına alınması gereken işlemler için küçük yaştaki kişinin sorumluları adına devreye girer.
Merhaba ben 12 yasındayım, Hiçte Kaybolmak adlı bir kitap yazıyorum 42 tane şiir yazdım adımı duyurmak istiyorum yarışmalara baktığımda hep liseler arası diyor…Geleceği bilmiyorum ama yazar olacağıma inanıyorum…
neden noter onaylıları geri çevirdiklerini anlamadım? ben de yazıyorum ve inşallah bitirdiğimde ilk işim kitabımı notere onaylatmak olacak. kusura bakmayın, aylarca, yıllarca emek verip yazdığımız bir eserii -iyi yada kötü olması farketmez- tabi ki güvence altına alacağız! bir yayınevi kitabınızı alıp izinsiz yayınlarsa “çok güveniyorduk ama biz birbirimize” dersiniz ondan sonra.
ne demek noter onaylıları değerlendirmiyoruz? aylarca yıllarca emek verdiğim ürünü size öylece göndereceğim öyle mi? bunu yapan insanlar, emeği çalınıp izinsizce yayınlandığında “biz birbirimize çok güveniyorduk ama” diyebilir. ben de her normal insan gibi kitabımı bitirdiğimde ilk işim notere onaylatmak olacak. babamın oğlu musun sana kitabımı yollayacağım? komiksiniz.
ne demek noter onaylıları değerlendirmiyoruz? aylarca yıllarca emek verdiğim ürünü size öylece göndereceğim öyle mi? bunu yapan insanlar, emeği çalınıp izinsizce yayınlandığında “biz birbirimize çok güveniyorduk ama” diyebilir. ben de her normal insan gibi kitabımı bitirdiğimde ilk işim notere onaylatmak olacak. babamın oğlu musun sana kitabımı yollayacağım? komiksiniz.